• door: ECBF
  • November 23, 2021
  • Categorie:

Verlaagde registratierechten vanaf 1 januari 2022


 

Goed nieuws voor wie een eerste huis of appartement wil kopen. In september bracht de Vlaamse regering de nieuwe richtlijnen van de begroting uit. De hervorming van de registratierechten zal volgend jaar worden doorgevoerd. Heel wat veranderingen die interessant kunnen zijn voor uw aankoop.

 

Aankoop enige gezinswoning:

De registratierechten bij de aankoop van de enige eigen woning zullen binnenkort nog maar 3% in plaats van 6% bedragen. De nieuwe maatregel zorgt ervoor dat wie in Vlaanderen bijvoorbeeld een huis koopt voor 300.000 euro slechts registratierechten van 9.000 euro (3%) hoeft te betalen in plaats van 18.000 euro (6%). De meeneembaarheid wordt afgeschaft, met een overgangsperiode van twee jaar. De meeneembaarheid zorgt ervoor dat reeds betaalde registratierechten verrekend kunnen worden bij een nieuwe aankoop. Tot 31 december 2023 kunt u kiezen voor: Het nieuwe tarief van 3% zonder meeneembaarheid of huidig ​​6% tarief met toepassing van meeneembaarheid.

 

Aankoop tweede woning:

Voor de aankoop van de tweede woning zijn de registratierechten verhoogd van 10% naar 12%. Dit standaardtarief is van toepassing op de aankoop van tweede/derde/... woningen, alsook op de aankoop van bouwgrond, niet-residentieel vastgoed (winkels/kantoren/...)

 

Wanneer gaan de nieuwe richtlijnen in?

Vanaf 1 januari 2022 Kopers die in 2021 een compromisovereenkomst voor enige woning hebben ondertekend in 2021 en waarvan de akte verlijdt in 2022, kunnen nog steeds profiteren van de verlaagde registratierechten.

Kopers die in 2021 investeerden in een andere woning bovenop hun enige woning zullen nog kunnen genieten van de 10% registratierechten, ook al verlijdt de akte pas in 2022. De compromisdatum is hier het ijkpunt.

 

Is het een slim idee om nu een woning aan te kopen?

Ja, voor zowel de aankoop van een eerste als tweede woning zijn deze nieuwe maatregelen interessant.